palvelut

PALVELUT

Valmentaja / Ratsuttaja Miia Suomi

PALVELUKSESSANNE:


Suomen Ratsastajainliiton ratsastusvalmentaja 1. taso


Suomen Ratsastajainliiton lajivalmentaja 2. taso: Esteratsastus


Hevosten valmentajan ammattitutkinto Ypäjä 2013, Ratsuttaja

- Sisäänratsastaminen ja peruskoulutus

- Hevosen kouluttaminen

- Hevosen esittäminen näyttelyissä ja kilpailuissa

- Hevosen terveydenhuolto, terveyden seuranta

- Varusteiden valinta  (satulan sovitus)

- Valmentaminen

- Kilpaileminen


Ratsastuksenohjaaja


Kasvatustieteen yo




VALMENNUS


Valmennus sopii kaikentasoisille ratsukoille!


Valmennuksessa tärkeintä on avoin kommunikaatio hevosen, ratsastajan ja  valmentajan välillä.

 

Hevosen antamaan palautteeseen on reagoitava heti ja samalla päästävä tilanteeseen jossa hevonen antaa palautteen välittömästi. Ratsastajan on opittava reagoimaan välittömästi ja vaatimaan välitöntä reaktiota ratsultaan. Aina. Vaatimus on kova ja siihen pääsy vaikeaa. Asiantuntevan valmentajan tuella päästään tilanteisiin joissa syntyy ahaa- elämyksiä, niitä ihania aluksi vain hetkittäisiä tuntemuksia jolloin lamppu syttyy: Tätähän se ratsastus ja hevoseen vaikuttaminen on!


Tärkeä osa vaikuttamista on paineen lopettaminen oikealla hetkellä, paine lakkaa kun reaktio on oikea. Kuulostaa helpolta mutta on usein yllättävän vaikeaa. Vaikuttamattomuuden vaikeus!


Ahaa- elämyksien tavoittelu vaatii rohkeutta. Rohkeutta muuttaa ratsastustaan ja rohkeutta tehdä virheitä. Jotta kehitystä syntyy on väistämättä uskallettava antautua mahdolliselle epäonnistumiselle. Muutos on usein aluksi epämukavaa ja kehittyminen vaatii myös rohkeutta kokeilla uutta. Tämä on mahdollista valmentajan tuella ja rohkaisemana, kehittävien harjoitusten kautta.


Kehitys tapahtuu mukavuusalueen ulkopuolella.  Sinne on uskaltauduttava käväisemään sopivassa määrin, ei liikaa, ei liian vähän. Hyvä fiilis ja pääasiallinen rentous on säilytettävä. Jos tehtävät ovat liian vaikeita kehitystä ei synny vaan tuloksena on ilon ja rentouden katoaminen tekemisestä.


Avoin kommunikaatio valmentajan ja ratsastajan välillä juontaa osin valmentajan vahvasta kokemuksesta ja sen kautta kehittyneestä kyvystä lukea ratsukkoa. Miian valmennettavien kokemus onkin että ratsastaja saa täsmällisiä ja selkeitä ohjeita,  jos ei ymmärrä niin aina voi kysyä tarkennuksia. Kaikella tekemisellä on syy MIKSI. Ja syy- seuraus suhteet myöskin avataan.


Valmennuksessa tehtävät etenevät progressiivisesti ja uusia tai vaikeita asioita tehdään ensin osissa ja harjoitukset aina tukevat suurta päämäärää. Näin tavoitteeseen, esim. vaikean kouluratsastusliikkeen ratsastamiseen, päästäänkin kuin huomaamatta.


Miian valmennettavilta kysyttäessä johdonmukaisuus on yksi valmennuksien tärkeimmistä ominaisuuksista. Valmennuksissa on sopivassa määrin haastetta, ratsastajan täytyy poistua myös mukavuusalueelta. Mutta liikaa ei kuitenkaan vaadita, valmentaja tietää tarkkaan mitä pystyy pyytämään ratsukolta.

 

Erittäin tärkeää ja useille ratsastajille myös yllävän vaikeaa on antaa hevoselle oikein ajoitettua positiivista palautetta riittävän usein. Oikeanlainen kehitys ja oppiminen vaatii hevosen kiittämistä monesti myös kesken tehtävän ja rohkaisua silloin kun päästään hieman oikeaan suuntaan. Ei riitä että postiivinen palaute tulee homman lopuksi. Kun asiat nytkähtävät oikeaan suuntaan on se huomioitava heti.

Hevosetkin haluavat kokea onnistumisia, vaikka ne eivät päämääräorientoituneita olekaan.


Miian valmennettavien palautteessa käy ilmi että valmennus koetaan johdonmukaiseksi, kannustavaksi, eteenpäin vieväksi, hevosen hyvinvoinnin huomioivaksi. Ratsastajankin erilaiset päivät huomioidaan.


RENTOUS on kaiken A ja O. Se mahdollistaa avoimen kommunikaation ja antaa tilaa onnistumiselle. Se antaa mahdollisuuden ratsastajalle mukautua hevosen liikkeeseen. Rentous luo tilan jossa onnistuminen on tervetullut sekä hevoselle että ratsastajalle. Yksi tärkeä rentouden mahdollistaja on että tehtävät ovat ratsukon tasolla ja sen hetkiseen vireystilaan sopivia.


Myös taukoja on oltava riittävän usein jotta ratsukolla on mahdollisuus palautua ja ottaa vastaan oppia. On tärkeää vetää välillä henkeä ja miettiä mitä ollaan tekemässä ja miksi sekä miten siihen päästään. Mikä on se pääidea, se punainen lanka jota ollaan etsimässä.


Rentous ja itseluottamus kulkevat käsi kädessä. Luottamus hevosen ja ratsastajan välillä. Ja myös luottamus valmennussuhteessa. Itseluottamus ratsastajana sekä ratsukon sisäinen luottamus (ratsastajan ja hevosen välillä) kasvavat kun valmennuksessa huomioidaan ratsukon taso ja treeni on johdonmukaista ja kehitystä tukevaa. Luottamus voidaan rikkoa hetkessä vääränlaisilla tehtävillä. On tärkeää tukea ratsukon vahvoja puolia ja tehdä entistäkin paremmin ne asiat joissa ollaan vahvoilla. Jos vain harjoitellaan vaikeita asioita rikotaan luottamus helposti, tekemisestä häviää ilo ja rentous on kaukana. Balanssi helpon ja haasteellisen välillä on kullan arvoinen!


Aktiivinen liike ja eteenpäin pyrkimys ovat ne asiat joista usein lähdetään valmennuksissa liikkeelle ja joihin palataan aina uudestaan. Jotta rehelliseen aktiiviseen liikkeeseen päästään on löydettävä juurikin edellämainitut rentous ja kommunikaatio. Ratsukon sisäinen kommunikaatio ja vaikuttaminen sekä palautteen antaminen ovat teemoja joita sivutaan myös tässä kohtaa. Eteenpäinpyrkimys on perusta jolle lähdetään rakentamaan tahti ja tasapaino.


Valmennuksissa on käytössä No Shout- äänentoistojärjestelmä jossa ratsastajalla on korvanappi ja Miialla mikki. Näin ollen valmentajan rauhallisen äänen kuulee kaikissa tilanteissa. Erään valmennettavan sanoin: ”Valkat ilman tätä pitäisi kieltää lailla!”


Vakiovalmennettavien kanssa tehdään kilpailu- ja valmennussuunnitelmat.



 

RATSUTUS


Voit tuoda hevosesi meille ratsutukseen oppimaan niin perusasioita kuin saamaan jatkosivistystäkin. Myös korjausratsutusta.


Ratsutusaika ja sisältö sovitaan tapauskohtaisesti. Yleensä ratsutuksessa oloaika vaihtelee parin viikon ja muutaman kuukauden välillä.

Työskentelykertoja on 3-6 kertaa viikossa riippuen hevosen iästä ja siitä miten on asiakkaan kanssa sovittu.


Hevosen omistaja voi käydä hevosensa ratsutuksessa olon aikana valmennustunneilla. Se on todettu erittäin hedelmälliseksi. Erityisesti korjausratsutuksessa olevien hevosten kanssa se on suositeltavaa.


Hinta määräytyy tapauskohtaisesti.




HEVOSTEN TÄYSIHOITO


Miian Ratsutalli on sekä hevosen että hevostenomistajien rauhallinen KOTI. Kodikas ja viihtyisä talli, maneesi ja rauhallinen maalaisympäristö tarjoavat hyvät puitteet harrastamiseen. Hevosten hyvinvointi, rauhallinen harrastusympäristö ja hyvät harjoittelumahdollisuudet ympäri vuoden ovat tallin toiminnan perusarvoja.


Luotettava ja asiantunteva täysihoito tarjoaa hevosenomistajalle mahdollisuuden halutessaan pitää välipäiviä tallilla käymisestä ilman erityisjärjestelyjä, vaikkapa työkiireiden tai lomamatkojen ajaksi. Erillisestä sopimuksesta hevosesi voidaan myös liikuttaa.


Tallilla rutiinit hevostenhoidossa toistuvat tarkasti päivästä toiseen. Tämä yhdessä tallin rauhallisuuden  sekä hevostenkäsittelyn järjestelmällisyyden kanssa auttaa hevosia rentoutumaan ja saa niiden olon turvalliseksi ja hyväksi. Vuosikymmenten saatossa on useat kerrat huomattu että tallille muuttava kiukkuinen tai stressaava hevonen onki muutaman kuukauden kuluttua muuttunut paljon onnellisemmaksi ja tasapainoisemmaksi.


”Tallin elämästä:

Hevoseni koti ja minulle kuin toinen koti. Ihanan rauhallista. Aina mahtuu treenaamaan. Hevosten käsittelyssä on tarkat rutiinit jotka toistuvat päivästä toiseen. Jos hevosen kanssa ilmenee ongelmia, niin yhdessä henkilökunnan kanssa mietitään miten tilanne saadaan ratkaistua. Yksin ei tarvitse ongelmien kanssa painia.”


”Sillä on oikeasti iso merkitys, että saa apua eri tilanteissa. Se ei taida olla jokapaikassa ihan niin. Tulin täysin vihreänä hevosen kanssa. Hevonen ei ole ollut aivan paras ”vihreän ihmisen” ratsu. Emme olisi millään pärjänneet ilman ammattilaisten apua   ”


”Miian Ratsutalli on ollut iso osa elämääni yli vuosikymmenen ajan. Tallin ihmisten uskomaton yhteishenki, luonnonläheisyys sekä pienen tallin viehätys ovat vain pieniä osia poikkeuksellisen mahtavasta kokonaisuudesta. Miian ja Ollin ote tallin asukkaisiin on erittäin ammattitaitoinen, mutta samalla lempeä ja rakastava. En olisi voinut kuvitella hevoselleni parempaa kotia ja olenkin onnellinen, että tammani löysi Miian tallilta sen viimeisenkin leposijansa.”


”Ihana ystävällisyyttä hehkuva maalaistalli, missä Miia ja Olli kera Okon ottavat aina lämpimästi vastaan. Puitteet hyvät myös aktiivisesti kilpailevalle!”



 


KILPAILUTUS JA ESITTÄMINEN

 

Hevosten kilpailutus sopimuksen mukaan. Kierrämme pääosin Etelä- Suomen GP ja muita 4- tason kilpailuja.

 

Saatavilla asiantunteva valmistelu ja esittäminen näyttelyihin ja esim. nuorten hevosten Kyvyt Esiin- tapahtumiin.




VARUSTEET RATSULLE JA RATSASTAJALLE


 Tiloissamme toimii palveleva ratsastuksen asiantuntija liike Pohjoisen Ratsu.

Satulansovitus saataville myös muille talleille.


Valikoima, merkit ja viimeisimmät tuoteuutuudet:

www.pohjoisenratsu.fi


Ajankohtaiset kuulumiset:

https://www.facebook.com/Pohjoisen-Ratsu-172905202728292/



OTA YHTEYTTÄ


  Kierivaarantie 12

  97220 SINETTÄ

 miia.suomi@pp3.inet.fi

  Puh: 040 7232825

iban: FI9056400250095812


y-tunnus: 1241403-2

SEURAA MEITÄ